Cilicus, wat is het?

Cilicus is een geavanceerde no-nonsense hoogwaardige speakerondersteuning die speciaal ontwikkeld is om de onvermijdelijk optredende resonanties te onderdrukken. Deze resonanties beïnvloeden de totale weergave zeer sterk, en zijn samen met interferenties de oorzaak van een verminderde muziekweergave.

Dit samenspel is verantwoordelijk voor een wat moe en mat klinkende geluidsweergave, een onrustig klankbeeld, wazige bas, en een matige definitie en helderheid in het midden en hoog.

Omdat er met de gemonteerde Cilicus-ondersteuning vrijwel geen resonantie meer optreed, zijn uw speakers in staat de muziek weer te geven op de manier zoals ze ontworpen zijn en zult u na montage direkt de grote kwaliteitswinst horen.

Muziek wordt anders beleefd, directer, bassen krijgen substantie en strakheid, worden minder wollig en wazig, donkerder van kleur.

Het midden- en hoge tonengebied wint aan zuiverheid en definitie, stemmen “staan” duidelijker in het geluidsbeeld, scherpte en agressie in het hoog verminderen waardoor het luisteren aangenamer wordt.

Geluidsweergave krijgt een nieuwe dimensie, voor een aanvaardbare prijs.

Ontstaan

Na talloze experimenten met kabeltjes, stroomvoorzieningen, stekkertjes, houten onderplaten, granieten onderplaten en topplaten, spikes-systemen, andere filters, kabelconnectoren, diverse luidsprekerkabels etc. etc., is echter nooit het punt bereikt dat de beoogde verbetering ook duidelijk hoorbaar was..

De optelsom van al deze tweaks heeft ons meer gekost dan de aanschaf van een Cilicus-set, en heeft slechts hier en daar een bescheiden geluidswinst gebracht. Het is verstandiger om eerst te zorgen voor een goede basis, dan is er beduidend minder investeringen nodig om uw installatie op niveau te krijgen.

Meestal wordt er aan de hoofdoorzaak van mat of moe geluid geen of nauwelijks aandacht besteed om de eenvoudige reden dat de resonantie- en interferentiematerie nog te onbekend is.

Deze fenomenen zijn immers niet zichtbaar of voelbaar, en men begrijpt niet wat er met geluid in een ruimte gebeurd.

Experimenten met absorptiepanelen voor akoestische aanpassingen brachten meer duidelijk hierin hoe de weergave gunstig kan worden beïnvloed, wanneer interferenties worden verminderd, cq uitgeschakeld.

De symptomen werden hiermee wel bestreden, maar duidelijk niet de oorzaak !! Na het lezen van diverse publicaties op het gebied van resonantie-gedrag in luidsprekerconstructies, kregen we het vermoeden waar de oorzaak van een aantal problemen zou kunnen liggen.

Door contacten in de hoogwaardige machinebouw en een Duits onderzoekscentrum, zijn de filosofieën, metingen en bevindingen omgezet in een prototype-typ. Al snel bleek dat de gebruikte materialen, hoewel voortreffelijk, niet altijd harmoniëerden, en soms elkaar essentieel tegenwerkten zodat er juist een klankverslechtering optrad, in plaats van een verbetering.

In een trial and error proces werden uiteindelijk de juiste materialen bij elkaar verzameld, deze zijn met succes doorontwikkeld tot de huidige Cilicus.