Reviews

Reviews

De heer Henk van der Hilst kwam om voor ons een klusje in de keuken te klaren. Eenmaal binnen viel zijn blik op onze geluidsinstallatie. De keuken werd even de keuken gelaten om die installatie aan een nadere beschouwing te onderwerpen. Hetgeen resulteerde in de conclusie dat er met onze apparatuur niets mis was, maar dat er meer uit te halen viel. Na zijn werkzaamheden aan onze keuken te hebben afgerond dronken we een kop koffie, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een voor mij fascinerend hoorcollege "geluid". Zo maakte ik kennis met "cilicus" en werd mij een geheel nieuwe muziekbeleving voorgespiegeld middels het door hem in de loop der jaren ontwikkelde systeem van luidsprekerondersteuning. Hij biedt aan een proefopstelling bij ons thuis te plaatsen die we dan - geheel vrijblijvend - enige tijd mogen uitproberen.

Ze zien er indrukwekkend uit, die zware voeten - of zeg maar gerust: poten! - onder onze luidsprekers. Overigens is er hier en daar nog een kabeltje en een plugje vervangen en is nu het moment van de waarheid aangebroken. Ook elders werd het al vermeld: "Eerst horen, dan geloven...". Ons werd gevraagd een CD'tje te draaien waarvan wij de muziek goed dacht te kennen. Het werd "Broadchurch" van Olafur Arnalds, recent aangeschaft en inmiddels al zeker 20 keer beluisterd. Al wanneer de eerste tonen klinken kunnen we onze oren nauwelijks geloven. Wat een schitterend geluid. Het laag, midden en hoog, de diepte en scherpte: alles klinkt zoveel genuanceerder, rijker en warmer.

Ze zien er indrukwekkend uit, die zware voeten - of zeg maar gerust: poten!

Enfin, van het "uitproberen" van de proefopstelling is al bij eerste beluistering van een aantal ons vertrouwd in de oren klinkende CD's geen sprake meer: we gaan onmiddellijk over tot aanschaf!

Inmiddels hebben we enkele weken kunnen genieten van het herontdekken van een deel van onze muziekcollectie in een geheel nieuw, luisterrijk en klankvol jasje.

Geweldig Design en een must voor iedere serieuze muziekliefhebber

Ik was al een tijdje opzoek naar een goede support voor mijn Stereo Speakers maar kon zelfs bij gerenommeerde Hifi zaken geen goede oplossing vinden tot een kennis mij op dit systeem attent maakte. Ik ben nu zo’n 2 maanden een gelukkig en tevreden gebruiker van het support systeem. Afhankelijk zou ik ze alleen maar even testen voor een week of twee. Toen ik deze zware ondersteuningen onder mijn twee oude gietbetonnen Rauna Leira II speakers monteerde dacht ik mooi Design maar wel wat overdreven zwaar. Wat me direct opviel was de stabiliteit die het de speakers gaf, door de drie ondersteunende spikes buiten de speaker te plaatsen. Ik was erg benieuwd welke invloed dit zou hebben op het geluid in mijn woonkamer. Ik wist niet wat me overkwam “WAT EEN SOUND!!”.

Ik wist niet wat me overkwam, wat een sound!

Alles steeg uit boven mijn verwachtingen, er was rust en balans, alles klonk zo als ik dacht dat het zou moeten klinken. Er kwam een bepaalde rust in de muziek en alles klonk veel strakker. Voorheen klonk alles veel wolliger als of er geen balans in de muziek zat. Ook als men zich nu op een andere plaats in de ruimte bevindt klinkt de muziek nog helder en rustig, ook zijn alle kleine details nog steeds duidelijk en helder hoorbaar. Voorheen waren mijn speakers elk op drie spikes opgesteld, rustend op een hardstenen voetplaat liggend op een parketvloer. Bij een lichte tik met mijn vingertoppen tegen de speaker, kon ik mijn speaker iets voelen bewegen. Nu staat het als een huis en krijg ik er met geen mogelijkheid nog beweging in. De ondersteuning set is simpel te monteren en mooi afgewerkt. Het geheel is keurig verpakt in een houten kist met duidelijke gebruikers aanwijzing. Zeker aanbevelingswaardig en zijn geld meer dan waard!

Toen ik net gehuwd was in 1969 was ik al geïnteresseerd in de kwaliteit van geluid. Zorgvuldig koos ik in dat jaar voor een stereomeubel met platenspeler. Nadat het meubel thuis bezorgd was en ik trots ging luisteren werd ik meteen teleurgesteld. Ik hoorde geen stereo. Verontwaardigd belde ik direct de leverancier met de medeling dat ik geen stereo hoorde. Het antwoord van de leverancier werkte ontnuchterend. Sorry, mijnheer maar U hebt een mono stereomeubel uitgekozen. We willen er met alle plezier voor U een stereo decoder inzetten. De kosten bedragen 125 gulden. Natuurlijk heb ik dat toen laten doen.

Wat is er sindsdien veel veranderd! Wat heb ik nadien veel voor-eindversterkers, bandrecorders, geluidsboxen, cassetterecorders en platenspelers in bezit gehad. Steeds maar weer verbeteren, steeds maar weer inruilen. Nog steeds tracht ik de kwaliteit van het geluid te verbeteren. De laatste tijd door allerlei kabels te vervangen etc.

Het luisteren duurde tot diep in de nacht en de verbazing werd steeds groter.

En dan komt ineens de Heer H. van der Hilst wonende te Hengelo op mijn pad, die je enthousiast vertelt over het door hem ontworpen product voor geluidsboxen. De geluidskwaliteit van mijn boxen zou bij aanschaf van zijn product aanzienlijk verbeterd kunnen worden. Mijn motto is echter eerst horen en dan geloven. Dat hoef je bij de Heer van der Hilst niet twee keer te zeggen. Voordat ik het wist had hij de stabilizers onder mijn boxen geplaatst waarna deze met een glimlach vertrok met de mededeling: “Luister maar een weekje en dan hoor ik wel van U wat U er van vindt.”

De Heer van der Hilst had de deur nog niet dichtgedaan of mijn vrouw en ik zijn heel nieuwsgierig gaan luisteren naar allerlei oude en nieuwe CD’s Direct hoorde we allerlei verschillen. Het luisteren duurde tot diep in de nacht en de verbazing werd steeds groter. Of dat nu door de wijn kwam die we daarbij dronken weet ik niet maar we moesten uiteindelijk concluderen dat er sprake was van een metamorfose. Dat het niet aan de wijn lag bleek in de avonden daarna. Steeds maar opnieuw luisteren. Je wilt (kunt) het niet geloven maar uiteindelijk moet je het wel geloven. Het is gewoon waar wat de Heer van der Hilst had beloofd. De geluidskwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Je moet het horen om het te kunnen geloven.

Wat is er volgens mijn gehoor dan zo verbetert?

 1. De woorden die gezongen worden zijn ineens duidelijker verstaanbaar. Je kunt gewoon de teksten beter volgen.
 2. Er is meer spreiding in het geluid hetgeen een meer natuurlijk effect heeft.
 3. Instrumenten klinken natuurlijker. Je hoort een piano of je er naast staat.
 4. Heel verfijnde geluiden die je voordien niet of nauwelijks hoorde zijn ineens gewoon duidelijk.
 5. Je hoort de adem en het geluid van de tong van iemand die een tekst zingt.
 6. Het geluid van de muziek is directer.
 7. De instrumenten zijn meer gescheiden hoorbaar. Je kunt a.h.w. in gedachten aanwijzen waar elk instrument staat of wordt gebruikt.
 8. Zelfs als de volumeknop zacht staat blijft alles goed hoorbaar.
 9. De definitie van het geluid is verfijnder geworden.

Samenvattend had ik gewild dat ik de Heer van der Hilst eerder had ontmoet. Dan had ik eerder van de zegeningen, die het door hem ontworpen product opleveren, kunnen genieten. Voor mij is het de investering meer dan waard geweest.

Ik ben er van overtuigd dat de Heer van der Hilst vele mensen zoals ik enthousiast zal maken.

Ik hou erg veel van muziek, had gespaard voor nieuwe boxen, niet dat mijn boxen (UBLboxen) zo slecht waren, maar de kwaliteit na zo veel jaren wordt minder.

Per toeval hoorde ik van cilicus, ik mocht ze uitproberen, vond ik het niet wat, geen probleem. De eerste cilicus werd er onder gezet, de radio stond aan, wat een verschil, de linker box hoorde ik niet meer, nadat de tweede cilicus er onder werd gezet, wist niet wat ik hoorde, super wat een geluid.

Ik ben er heel blij mee, nieuwe boxen heb ik niet meer nodig.

Ook het luisteren naar cd’s is nu een verademing, ik hoor verschillende muziekinstrumenten die ik nog niet eerder in een cd had gehoord, wat een uitvinding geweldig! Ik ben er heel blij mee, nieuwe boxen heb ik niet meer nodig.

Mij is gevraagd of ik mee wilde doen aan een onderzoek naar geluid verbetering aan bestaande boxen. De doelstelling is zonder de boxen te veranderen een beter geluid uit je boxen te laten komen. Dit zal worden verkregen door onder de muziek boxen een staalplaat te bevestigen met als doel een massief geheel te realiseren en de stijfheid op puntbelasting van spikes te verbeteren (het is esthetisch ook een mooi geheel).

... ontdek je de kracht van een verbeterde eigen geluid box.

Ja en dan mag je zoiets uitproberen, dus oren op scherp en luisteren maar. De bevindingen: door eerst één box te voorzien van de onderplaat komt er een goed contrast tussen bestaand en nieuwe dimensie. Hierdoor krijg je meteen een goed contrast en merk je ook wat er ontbreekt aan veel luidsprekers, de muziek wordt door de speaker vooruit gestuwd in de richting waar je het wil hebben. Na box nummer twee ook te voorzien van het onbekende is het één geheel en is het direct genieten geblazen. Door kritisch te zijn ga je favoriete cd's luisteren en hier ontdek je de kracht van een verbeterde eigen geluid box. De muziek komt in alle toonaarden uit je box (warm, super strak en kraakhelder) zelfs bij een hoog volume is een gesprek voeren mogelijk zonder dat de muziek overheerst of irritant is.

Eind conclusie:

 • Een aanbeveling voor een ieder die graag muziek luistert.
 • Door de bodemplaat van je box te voorzien van het product een mooi geheel verkrijgen met weinig werk.
 • Ik heb opnieuw leren luisteren naar muziek (mijn boxen).
 • Genieten voor iedereen doordat de muziek strak en niet overheersend meer is (trillingsvrij en ruimtevullend).
 • Geen nieuwe boxen (deze waren al goed) maar kwaliteit uit je eigen boxen.
Slot: Bedankt dat ik deel mocht uitmaken van je test team en mij hebt kunnen overtuigen dat mijn boxen wel goed waren maar de opstelling het zwakke deel van het geheel was. Ik ben overtuigd en heb met eigen oren kunnen genieten van het resultaat.